Idrettsfag Vg1 [Hopp til innhold]

Idrettsfag
Idrettsfag
Idrettsfag

Idrettsfag Vg1

Ved å velge utdanningsprogrammet Idrettsfag får du generell studiekompetanse sammen med en idrettsfaglig utdanning.

Idrettsfag passer godt for deg som ønsker å utvikle dine idrettslige prestasjoner og samtidig kunne få en allsidig og variert innføring i flere forskjellige idretter. Du vil få kunnskap i hvordan kroppen er bygd opp og hvordan du skal ta vare på din egen helse. 

Obligatoriske programfag i Vg1

Aktivitetslære (5t)

Faget aktivitetslære er et praktisk fag hvor man får opplæring i ulike idrettsaktiviteter, basistrening samt friluftslivsturer. I dette faget er hele klassen samlet, og dere vil sammen mestre aktiviteter og møte ulike utfordringer i de forskjellige miljøkategoriene barmark, snø/is, hall og vann. Aktivitetslære er et 5-timers fag, og går over alle tre årene. Det blir gitt standpunktkarakter i Vg1, Vg2 og Vg3. For at det skal være praktisk for elevene vil du i den ene uka få 2 økter og i den andre uka 3 økter.

Idrettsaktiviteter

På Asker vil du gjennom tre år få prøvd deg i ulike emnekurs innen: Håndball, volleyball, fotball, innebandy, basketball, svømming/livredning, friidrett, kampsport, turn, skøyter/bandy, dans/lek, orientering, badminton og langrenn. Dere vil komme gjennom alle kursene på tre år. Et emnekurs varer i ca. 10 økter.

Basistrening

Her vil du få en innføring i ulike treningsmetoder og hvordan du bør trene for å utvikle dine basisegenskaper innenfor styrke, utholdenhet, hurtighet, spenst og bevegelighet. Denne delen av faget sees i sammenheng med faget treningslære. 

Friluftsliv

I Vg1 vil du sammen med klassen dra på en kano- eller sykkeltur. Turen er på høsten og klassen blir ofte meget godt sammensveiset på en slik tur. Her vil både læring og det sosiale stå i fokus. 

Treningslære (2t)

Å gå på idrettslinja handler ikke bare om å trene! Faget treningslære er et teoretisk fag, og her vil du blant annet lære om hvordan kroppen er bygd opp og fungerer, hvordan kosthold og livsstil har en betydning for oss, og betydningen av god treningsplanlegging i forhold til egen eller andres ferdighetsutvikling. 

I løpet av tre år vil vi legge vekt på at du skal kunne forstå, analysere og vurdere ulike ferdigheter i en valgt idrett. Dette faget vil gi deg god kunnskap innen trening, noe som er viktig for at du selv skal kunne videreutvikle deg innen trening, men også å kunne veilede andre når det kommer til kosthold/livsstil og fysisk trening. Du vil jobbe en del teoretisk, men faget vil også knyttes opp mot andre praktiske fag som aktivitetslære, for å kunne gi deg kunnskap gjennom teoretisk og praktisk arbeid med faget. 

Valgfrie programfag i Vg1

På Asker har du mulighet til å velge faget toppidrett eller breddeidrett fra Vg1:

Breddeidrett (5t)

Innen breddeidrett legges til rette for ferdighetsutvikling i flere idretter, generell basistrening og egentrening.

  • ferdighetsutvikling
  • systematisk trening
  • testing
  • spesiell treningsplanlegging
  • basistrening
  • egentrening

Toppidrett (5t)

Innen toppidrett vil treningen bli rettet mot en spesialidrett; fotball, håndball, basketball og utholdenhetsidretter (andre idretter etter avtale). Vi samarbeider med klubber i nærmiljøet. Klubbsamarbeidet tar sikte på å gi elevene
 et godt skoletilbud hvor både den idretts- og skolerelaterte delen blir ivaretatt på en best mulig måte.

Samarbeidsavtaler toppidrett:
Skolen har, ved siden av det ordinære toppidrettstilbudet, formelt samarbeidsavtaler med Asker Fotball Herrer. Samarbeidet tar sikte på å gi elevene et godt skoletilbud hvor både den idretts- og skolerelaterte delen blir ivaretatt på en best mulig måte.

Vi gir inntil 10 fotballspillere hvert år et tilbud innen faget Toppidrett på utdanningsprogram idrettsfag. Asker Fotball bidrar med trenerkrefter i tillegg til skolens lærere.

Se søknad toppidrett fotball

Tilbudet gis primært til elever som velger utdanningsprogram for idrettsfag med program Toppidrett. Tilbudet åpnes også for elever fra studiespesialiserende som velger programfaget Toppidrett i Vg2/3. 

 

Football soccer goal net and grass.  Skøyteløper