Livreddende ferdigheter

Friluftslivklassen har vært på tur igjen. Denne gangen for å lære isredning.

Sjekk filmer fra isredningen!

Et av kompetansemålene i faget friluftsliv er «livreddende ferdigheter». Klassen og lærerne Dag og Kristin dro derfor til Svinesjøen ved Dikemark for å ha islære, leik og isredning. Istykkelsen på sjøen ble sjekket på forhånd, og på Svinesjøen var det stålis på 30 cm mens det var tynn og usikker is under bru og ved elveutløp.

Elevene hadde først litt teori om is og sikkerhet,  og fikk deretter i oppgave å sjekke istykkelsen ved hjelp av ulike hjelpemiddler; øks, ispigg og isborr. Etter litt teori så var det labyrintsisten og slåball på skøyter før turen gikk til andre siden av vannet der elevene skulle gjennomføre isredning.

Under brua var det åpent vann, på grunn av strømninger, og her var det muligheter til å erfare hvordan det føles å gå gjennom isen og øve på å redde seg selv. Sikkerheten var i varetatt ved at alle hadde et sikkerhetstau rundt brystet som de kunne bli dratt opp med hvis de ikke klarte å komme seg opp på egenhånd. Rundt halsen hadde de ispigger som ga de et bedre tak når de skal dra seg opp på isen.

Det var en sporty og tøff gjeng som gjennomførte isredningen i et vann som holdt ca 4 grader! Alle hadde kledd seg godt med ull og hadde ekstra skift i sekken.  Etter klesskift var det godt å varme seg ved bålet og nyte en god lunsj.