Disseksjon hjerteslag

Hvor i kroppen din finner du vena cava, sinusknuta og Henles sløyfe? Biologi 1 elevene vet svaret!

Hvordan samarbeider hjerte, lunger og hjerne slik at oksygen kan fraktes rundt til muskler og viktige organer i kroppen din?

Dette er i fokus for biologielevene for tiden! De er nemlig godt i gang med å lære om menneskets fysiologi. De skal sette seg grundig inn i hvordan hjertet, lunger og nyrer er bygd opp og virker. For å forstå dette skikkelig må det dissekeres!

Først ut er disseksjon av hjerteslag fra gris. Et hjerteslag består av tunge, strupe, spiserør, luftrør, lunger, hjerte og mellomgulv. Og gris er et godt modelldyr fordi organene er helt lik våre både i bygning og størrelse.

Vi fikk oppleve hvor store lungene kan bli når masse luft blåses inn via en gummislange! Hele seks liter luft er det faktisk mulig å presse inn. Lungene hadde en litt svampaktig konsistens, og var både hard og myk. Hvorfor er det slik?

Endelig skulle hjertet studeres. Alle fire kamrene skulle letes fram, og klaffene mellom skulle undersøkes nærmere. Mange spørsmål dukket opp:

• Hvor er aorta og vena cava?
  • Hvorfor har venstre hjertekammer størst muskel rundt seg?
  • Hva gjør klaffene, og hvorfor heter det seilklaffer og lommeklaffer?
  • Er det mulig å se sinusknuta og kransarteriene?

Diskusjonene gikk ivrig rundt, og elevene klarte tilslutt å besvare alle spørsmål.