Spansk nyttår

Med 12 druer i glasset fulgte elevene i Spansk III den spanske nyttårstradisjonen fra klasserommet

Elevene i spansk III startet året med å feire nyttår slik man feirer i Spania. Vi fulgte opptak fra nyttårsfeiringen på Puerta del Sol i Madrid, og 12 druer ble spist ved hvert av de 12 siste klokkeslagene før midnatt.

Druene representerer lykke for hver måned i det nye året. Ved det siste slaget tråkket elevene med det høyre beinet inn i det nye året! Feliz Año Nuevo!

Litt om spanske nyttårstradisjoner
Det spises rundt 550 millioner druer de siste tolv sekundene av året. Tradisjonen kalles Las Uvas de la Suerte - lykkedruene. Madrids innbyggere legger turen til Puerta del Sol for å se på klokkeslagene, mens resten av landet følger nøye med på tv-kanalenes visning fra Madrid. Før det hele starter skal man ønske seg noe.

Klarer man å spise en drue per klokkeslag frem til kl. 24.00, vil ønsket gå i oppfyllelse. Har man ikke ønsket seg noe, men klarer utfordringen, vil man velsignes med lykke de neste tolv månedene. Det kan være ganske vanskelig å spise 12 druer på 12 sekunder! Tradisjonen startet for ca 100 år siden, i Alicante hvor det var et stor overskudd i produksjonen av druer og druene ble gitt bort. I dag er dette noe av det mest typiske for alle spanske hjem.

En annen tradisjon i Spania på nyttårsaften er å ha på seg rødt undertøy.
Det røde undertøyet bør være gitt til deg i gave og du skal ha det på deg på nyttårsaften, dette for å bringe lykke for de kommende 12 månedene.