Spill og skolebibliotek

I 2018 ble spillaktivitetene i biblioteket utvidet med gaming, Fifa-turnering og språkspillet New Amigos.

I fjor var spill i biblioteket synonymt med brettspill. Vi hadde sjakk, monopol, ludo og puslespill, men det digitale var det verre med. Nå har vi imidlertid gjort en aldri så liten oppdatering av utvalget. I fjor høst kjøpte skolen inn en Playstation, et Stiga hockeybord, og et foosball-bord. Siden har vi i samarbeid med Miljøarbeider Tommy kjørt et variert sosialt spillprogram. Det har vært turneringer på fotballbordet, cup i bord-hockey, kjappe og uformelle konkurranser i Rocket league, og ikke minst fullførte vi nylig Asker-ligaen i Playstation-spillet FIFA 18.

Vinneren, Edin Vuckovic, fikk med seg et diplom og et gavekort på 500 kroner. Diplom fikk også hans argeste motstander, Gabriel Bel-Lafkih Gjengstø. Begge utviste topp sportsånd, og det har vært en glede å følge kampene frem mot sluttoppgjøret. Da Edin fullfører skolegangen på Asker i disse dager, ønsker vi ham masse lykke til videre, og håper Gabriel finner nye verdige motstandere når vi starter opp ligaen igjen til høsten – for var det noe alle uttrykte, så var det ønsker om flere sosiale spillaktiviteter. Det må vi ordne.

Sosiale spillaktiviteter har vi også hatt sammen med lærerne. Tidlig i år hadde vi besøk av spillutviklerne bak språkspillet New Amigos, som var hyggelige nok til å donere 8 spill, slik at vi kunne prøve oss som pilotskole i den kommende nasjonale New Amigos språkkonkurransen.

Spansklærerne Cathrine, Trine, Kristine introduserte først spanskklassene på Vg1 for spillet, og holdt deretter en konkurranse i alle klassene. Så kom fire spillere fra hver klasse ned på biblioteket for å delta i semi-finalen. Av disse 16 ble det kåret fire vinnere, som senere møttes i finalen.

Da finaledagen kom konkurrerte 4 kapable elever om et gavekort på 400 kroner. Den heldige vinneren ble Emma Balstad Natås. Elevene likte konkurransen og variasjonen den ga, og ville gjerne delta på nytt til høsten. Da håper vi å få med oss flere skoler, slik at vi kan stable på beina en regional konkurranse.

Vil Asker bli New Amigos-mestere i Akershus? Det vet ingen. Men: vi er hvert fall godt på vei til å ta teten når det gjelder spill i skolen. Vi kan nemlig også se tilbake på et vellykket undervisningsopplegg sammen med engelsklærer Anne-Marie.

Gjennom en dobbeltime brukte vi Playstation-spillet Never Alone til å undervise om urfolk. Elevene jublet da de hørte om idéen, og heiet energisk på hverandre da vi satte i gang. Kontrollen ble sendt på rundgang, mens resten fulgte spillet på lerret. De hadde på forhånd fått i oppgave å notere seg ord, uttrykk, steder og hendelser, og scoret bra på den påfølgende quizen.

Senere har flere lærere vært innom biblioteket for å høre om lignende opplegg, og vi har mange nye prosjekter på gang. For den som ikke visste det – skolebibliotekar er en spennende jobb. Hvert fall når man jobber på Asker!