Byvandring i Oslo

Elevene i Historie og filosofi har vært på ekskursjon i strålende sommervær.

Onsdag 23. mai var Historie og filosofi-klassen på byvandring i Oslo. Temaet for ekskursjonen var "Norge blir en stat og nasjon".

Første stopp var på Akershus festning, det eldste Oslo.

Akershus festning

• Oslo blir grunnlagt under Ekeberg, ca 1.000
  • Det tidligste Oslo, en vikingby
  • Akershus festning blir bygd ca 13.00– Kalmarunionen
  • Vandring på festningen: Vollgrav, hovedport, blåtårnet, Knutstårnet, Karl 12., Quisling

Fra festningen tok vi også en titt på rådhuset og Aker Brygge. Deretter gikk vi noen få hundre meter til Christiania-kvartalet.

Christiania-kvartalet, det nye Oslo blir grunnlagt 1624

• Christian IV
  • Moderne byplanlegging

Siste stopp var Vår frelsers gravlund i Akersbakken.

Vår frelsers gravlund
Gravlunden er mest kjent for Æreslunden, der mange kjente nordmenn er begravet. Æreslunden ble anlagt i 1904.

Vi besøkte nasjonale ikoner, og studerte symbolikken i gravsteinene; hvordan de er en del av nasjonsbyggingsprosjektet. V besøkte gravene til Wergeland, Ibsen, Bjørnson, Ivar Aasen og Camilla Collett.

Både lærer Jorunn og elevene var fornøyde med en lærerik og fin sommerdag i historiske omgivelser.