Ny horisont i Norges Bank

Hva er renter, penger, aksjer, lån og valuta? Hvordan påvirker Norges Banks styringsrente vår gjeld, sparing eller prisen på ferien til Hellas? Samfunnsøkonomi 1-klassen vet!

Hver dag påvirker økonomien oss, enten gjennom kostnaden på utenlandsreisen, handelskrigen mellom USA og Kina eller svingninger i oljeprisen. I faget samfunnsøkonomi lærer elevene både det økonomiske fagspråket og forståelsen av og sammenhengen mellom de ulike økonomiske temaene.

Onsdagene 30. januar og 6. februar var Samfunnsøkonomi 1-gruppene på besøk i bankenes bank, Norges Bank. Etter en skikkelig flyplass-liknende sikkerhetskontroll slapp vi inn et 400 kvm stort lokale i banken der vi spilte «Horisont». Hver elev ble utstyrt med en mobiltelefon, og så starter spillet i et byttesamfunn der vi bytter egg mot fisk, men ender opp i en moderne økonomi etter å ha bidratt til eller avverget bankkriser. Konkurranseinstinktene boblet og alle konsentrerte seg hardt når vi ble utfordret i kunnskap, intuisjon og faglig forståelse.

Fra oppstarten i 2014 har Asker vgs. vært en av to betatestere i utviklingen av spillet, og selv etter den offisielle åpningen i 2016 har vi alltid følt oss spesielt godt mottatt av Norges Bank. Spillet Horisont er en unik mulighet for elevene til å bruke faget i praksis, og det gir en utrolig mestringsfølelse å løse komplekse problemer man ikke hadde forstått for noen måneder siden.

Stian Bergersen, samfunnsøkonomilærer